Sandikli kaplicalari camur banyosu

Sandikli kaplicalari camur banyosu

1970’li yıllarda Sandıklı Hüdai Kaplıcaları çamur banyolarıyla ülkemizde bir numaraydı. Şifası ile ün yapan kaplıcamızda bilhassa çamur tedavisi için ülkemizin her yerinden ve yurt dışından doktorların gönderdiği hastaları her zaman görüyorduk. Kaplıcaya gelip çamur banyolarından şifa bulan, asasına ve koltuk değneğine ihtiyaç kalmayan hastalar işletme müdürlüğüne bırakırlardı. İşletme Müdürlüğü de bu hastalara ait asa ve koltuk değneklerini kükürtlü hamam yanındaki personelin dinlenme salonunda ve eski kahvehanede kime ait olduğunu yazarak sergilerdi.

Gün geçtikçe kaplıcamız modernleşti üç adet 5 yıldızlı bir adet 3 yıldızlı ve termal otele kavuştu ama bu çamur banyolarını ve kaplıcamızın şifası eskisi gibi konuşulmaz oldu. 1970’li yıllarda çamur banyolarına o kadar çok rağbet vardı ki sabah 7’de bilet gişesi önünde birinci posta çamura girmek için hasta yakınları sıra beklerdi.

Bir çamur paftasından bir gün içinde posta hesabıyla 7-8 defa kullanılırdı. Bu tarihlerde kaplıcamızda ortalama bir günde 1000 hasta çamur banyolarından faydalanırdı. (Kaynak: Tümaş firmasının 1974 yılında yaptığı fizibilite raporu)
 Çamur banyolarında kullanılan peloid nasıl hazırlanıyordu? Bu konuda Kaplıca İşletme Müdürü Mustafa Yaman ve Hacı Bayram Özbayram bu işin uzmanlarıydı. Kaplıcada bu çamurda kullanılacak peloid toprak yerlerini ve ocakların yerlerini bu iki değerli insan iyi bilirlerdi.

Hacı Bayram Özbayram, işçilerin başında durur bu toprağın çıkacağı yerde üstteki 40-50 cm toprağı almayarak alt kısmından 1 metre civarında yıllarca kaplıca termal sularıyla temas etmiş kırmızı kil şeklinde mineralize olmuş bu peloit toprakları büyük bir dikkat ile çıkarttırarak kullanıma hazırlattırırdı.

Bu yıllarda Kaplıca Termal Otel’den Hacettepe Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Ünitesine her yıl tenekelere doldurulan ve bir kamyona yakın termal çamur gönderilirdi. Oralarda bu çamurumuz fizik tedavide kullanıldığını biliyorduk.
Şu anda belediyemizin çamur banyolarını yeniden eski şöhretine kavuşması için çalışmalar yaptığını biliyorum. Orkide Çamur Banyoları’nı Zafer Kalkınma Ajansı ile yapılan bir proje ile canlandırmak için ve yine Sandıklı Hüdai Kaplıcaları’nın çamur banyolarına coğrafi işaret alınması için çalışmalar yapıldığını memnuniyetle görüyorum. Kaplıcamıza fizik tedavi hastaneleri yapılarak ıstırap çeken hastaların şifa bulması en büyük temennimizdir.

Kaynak :Sandikli Haber

Okunma Sayisi: 237