Muhteşem Ata Tohumu Projemiz Yarın Sizlerle
Nesilden nesile ulaşacak bu çalışmamızla yine ilklere imza atıyoruz...
✅Yarın Saat 10:00’da Belediye Meydanında ÜCRETSİZ olarak 70 Bin Fide dağıtıyoruz...
✅Karacaören Domatesi
✅Meşhur SANDIKLI Biberi
✅Güre Patlıcanı
Balkonlar Bahçeler yeşillenecek…
Sandikli Altini
Sultan 2. Mahmud döneminde Osmanli Devleti’nin dış borçlarının ödenmesinde Sandıklı ilçesinden gösterilen fedakarlığın hatırası için 2. Mahmut tarafindan 1808 yılında bastirilmis olan yan tarafinda delik bulunan altindir.
19. yüzyılda Osmanlı ekonomisinin özellikle Ruslarla uzun süre devamli savaşlar ve savaş tazminatları nedeniyle bozulduğu. Sultan 2. Mahmud döneminde, Ruslarla yapılan savaşın kaybedilmesi üzerine Osmanlı devleti ağır tazminat ödemek zorunda kalmistir , “Devletin bu borcu ödeyebilecek durumu yoktu. Bunun üzerine Sandıklı halkı bir kampanya başlattı. Kadınlar altın takılarını, bileziklerini; erkekler ise yevmiyelerini bağışladı. 3-4 ay gibi kısa sürede toplanan yardımlar yetkililere teslim edildi” Toplanan yardımların, tazminatın önemli bir bölümünün ödenmesini sağladığı icin , Sandıklı halkının bu fedakarlığı, dönemin padişahı 2. Mahmud’un gözünden kaçmaz, padişah, bu örnek davranışı mükafatlandırmak için ilçenin adına 1808 yılında altın bastırır. Sandıklı altını Osmanlı altınları kataloğunda dahi yer almistir Sandıklı altını günümüzde altın borsasında da işlem görmektedir. Sandıklı halkı, Milli mücadele döneminde de birlik ve beraberlik ile yardımseverliğini göstermiştir. Bu dönemde Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi uçağını kendin al kampanyasına destek veren Sandıklı, 2 uçak alarak bağışta bulunmuştur. Sandikli altini Altın borsasında halen işlem görmektedir . Bu altınlar günümüzde hemen hemen yok denilecek kadar azdır ve tek seferlik bastırılmıştır. Bu yüzden manevi değeri çok yüksektir. Dedelerimizin, analarımızın çeyiz sandıklarında rastlamaktayız.
Çifte, yarım ve tam şeklinde İstanbul ve Edirne`deki darphanelerde bastırılan Sandıklı Altını, halen ilçe halkı ve kuyumcular tarafından hatıra olarak saklanıyor. Satışı izne tabi olan Sandıklı Altını, kaymakamlığın yürüttüğü kültürel hizmetler çalışması kapsamında PTT`ye bastırılan pullarda da kullanılıyor.
Sandikli altini hayırlı bir işten dolayı bastırıldığı için Hayriye Altını veya Sandıklı Altını denir. Sandıklı Altını üç farklı boyutta çifte, tam ve yarım şekilde bastırılıyor. Birinci basımı İstanbul da, ikinci basımı da Edirne darphanede. Sandıklı Altını şu anda tedavülde olmadigi icin dolayısıyla alım satımı izne tabi yapılması gereken bir altındir. Dolayısıyla antika değeri var ve manevi değeri yüksek. Sıradan bir darphanenin bastırdığı bir altın değildir. Vefa adına basılmış bir altın oldugu icin Sandıklı adına çok büyük bir değeri bulunmaktadir.
Osmanlı zamanında adına altın bastırılan iki sehrimizden olan birincisi Istanbul diyeri ise Sandiklidir.