Sandiklida kaybolan sokak cesmeleri

Sandiklida kaybolan sokak cesmeleri

1935 yılı arşivini biraz araştıralım dedim. O yıllarda ilçemizde su şebekesi yok. Halk, su ihtiyacını her sokakta bulunan çeşme veya kuyulardan karşılıyor. İlçedeki evlerin sekizde birinde kazma kuyu veya burgu kuyu mevcut olup içme, kullanma suyu olarak ve bahçesinin su ihtiyacını buradan karşılıyor.

O tarihte ilçemizde 100’ün üzerinde sokak çeşmesi var. 10 adet şehir içinde 20 adet çevrede serenli kuyu olduğunu öğreniyoruz. Çeşmelerin su kaynağının en önemlisi Karacaören köyünden gelen bey suyudur. O gün için bu su kaynağından beslenen 24 çeşmenin isimleri Lonca, Barboros okulu, Burmalı, Çakılaz, Olukluönü, Nurettin, Kadıoğlu, Çolak mescit, Karabekir, Kenan, Sığırpazarı, Hevai, Hacıalioğlu, Hevai arkası, Ecit, Karaoğlan, Hacim sultan, Ağyar, Duman, Ulucami, Yeni camii, Belediye parkı, Küçük hamam ve Tren istasyonu.

Bu sudan başka kuyu ve pınarlardan elde edilen su kaynağından yapılan çeşmeler, Kabak ,Savak, Hacı Osman, Kabül, Hacı Osman Çamaşırlığı, Çerçi aralığı, Eski Konak, Ulucami, Tobbaş, Yukarı üç kurnalı, Çavuş, Aşağı üç kurnalı, Yeni çeşme, İlhami, Bayraktar, Sığır Eyreği, Bahçe içi okulu, Arapoğlu, Kanarya, Cezayir, Makali, Veysel, Çukur, Kışlaönü.

Şehrin çevresinde pınarlardan elde edilen su ile yapılan çeşmeler, Dedeli, Ulu, Kavak, İydecik, Atlı’da 4, Ulupınar yolunda 3, Sazakta 4, Gençekte 4, Yağdıda 4, Çayırlarda 6, Karalioğlunda 2, Soğukbunarda 2, İnpınarında 2, Kırıkpınarda 2, Yahşivanlı, Sepet, Hacı Dede, Payamlık, Kızık Kırı, Müsleheddin, Takkacı, Çırçır, Takkalı, Taşoluk, Balıklıbunar, Kızlar Pınarı, Çeşme çayırı, Kovalıpınarı, Sel Çayı, Kaplıca çeşmesi.

Mustafa Özerin Kaleminden

Kaynak : Sandikli Haberleri Son Dakika


Okunma Sayisi: 157